23. 11. 2015

☺ ☺ ☺ ☺ ☺ ☺

Vysokoškoláci, poznáte to?: Po smiechu býva plač,“ alebo možno podobný citát:  „Z veľkého smiechu býva veľký plač.“

Určite sa nenechajte odradiť ;) Práve naopak, smiech pomáha a naozaj uzdravuje! Je to skutočne overený a spoľahlivý spôsob na prekonanie stresu, hnevu a iných negatívnych emócií. Je to potvrdené: „Vďaka smiechu sa ľudia cítia šťastnejší, zdravší a sú sexuálne aktívnejší. Ľudia, ktorí sa viac smejú sú krajší a príťažlivejší. Sú úspešnejší, výkonnejší i obľúbenejší v kolektíve."
(zistenie výskumu Power of Laughter, 2007)

TAK PREČO SA VIAC NESMEJEME?! 
                                  
November, december, január – čas seminárnych prác, zápočtov a skúšok. Organizmus je podráždený, nervózny a napätý. Pocit, keď sa ráno zobudíš a spomenieš si, že dnes je ten deň! Už ti zviera žalúdok. Čas beží, skúška sa blíži a stres sa v tebe stupňuje. Stojíš nepokojne pred dverami. Na poslednú chvíľu listuješ v papieroch s pocitom upokojiť sa uistením: „ty to predsa vieš, ty si len opakuješ“. Zrazu zdesene pozeráš, čím by si si pomohol. Dookola sa obzeráš, kto by ti pomohol, pošepkal a poradil. Čakáš, kedy to príde... Jediné, čo nechceš počuť je: „Dobre. Kedy sa Vám hodí ďalší termín skúšky?“
Stop, upokoj sa! Pomôž aj ostatným, ktorí to prežívajú tak ako ty. Ako? Usmej sa na nich, alebo povedz nejakú hlúposť, na ktorej sa schuti zasmejete. Smiech je v takom prípade veľké plus. Prečo? Prezradím vám minimálne niekoľko výhod!
 
Tak po prvé. Hovorí sa, že keď sa smejeme, náš tlak krvi sa znižuje. Pravdou však je, že sa vyrovnáva do najideálnejšej hladiny. Znamená to, že ak sa smejeme, hrozí nám menšia možnosť srdcových ochorení.

Okrem toho smiech odbúrava stres. Ak sme v dlhodobom strese, cítime, ako keby nás zvnútra rozožierala akási kyselina. Nevieme sa sústrediť, sme podráždení a nervózni. Vtedy stačí párkrát sa schuti naozaj zasmiať a stres postupne zmizne. Čím viac sa rehoceme, tým menej na nás vplýva deň plný stresu. Je to tak ;) Využite to v skúškovom období, ktoré sa aktuálne blíži. Pospomínajte si napríklad na nejaké vtipné príhody, viac sa rozprávajte alebo venujte hodinku vtipom.
                             
Pre tých, ktorí sa snažia čo – to zhodiť bez radikálnych diét a niekoľkohodinových cvičení: smiech je riešenie! Je to naozaj osvedčený pomocník pri spaľovaní tuku na bruchu. Dá sa povedať, že minúta intenzívneho smiechu dokáže nahradiť 15 minút telesného cvičenia a 45 minút relaxácie na prekonanie únavy a vyčerpania.

Sú aj iné pozitívne vlastnosti ako napríklad : zlepšuje trávenie, prečisťuje dýchacie cesty, tlmí bolesť, zvyšuje prekrvenie orgánov (mozog lepšie pracuje a premýšľa), vyplavuje endorfíny, má pozitívny vplyv na imunitný systém, ale o tom potom J

Je pravdou, že sa smejeme málo, dokonca čoraz menej sa aj usmievame. Niekto sa smeje menej a niekto naopak viac. Je paradox, že s ľuďmi, ktorí sa smejú málo, sa často nebavíme a naopak tí, ktorí sa smejú viac, nám prídu zvláštni. 
 
Ja osobne obľubujem šialených ľudí. Doslova ich vyhľadávam. Pretože takí ľudia vám vedia kedykoľvek zlepšiť náladu počas celého dňa. S nimi sa cítite živo a osviežujúco. S týmito ľuďmi sú najlepšie a najbláznivejšie zážitky. S nimi pri intenzívnom smiechu naozaj chudnete. Pri nich sa cítite zdravo. Naozaj sa aj ja sama snažím, aby sa pri mne ľudia usmievali. Smiech je moje východisko v práci, v školských projektoch a aj v bežnom každodennom živote.

Takže aj teraz, keď už je čas zhromažďovať svoje vedomosti, nenechajte sa pohltiť stresom a nervozitou. Nebuďte bez nálady! Určite existuje mnoho spôsobov ako sa zbaviť stresu pred skúškou. Prioritou však je: nevymýšľať si rôzne „scary“ príbehy ako by to mohlo dopadnúť, nemyslieť na nič negatívne! Radšej si povedz, že ak to nedáš, tak sa nič nestane – však existuje ešte nejaký pokus. Uvoľni sa, povtipkuj a skúšku začni s úsmevom na tvári.
                       
A ak je to posledný pokus? V tom prípade si opäť v sebe opakuj niečo pozitívne, vtipkuj a smej sa. Pri najhoršom ak to nespravíš, budeš mať dobrý pocit, že si pre to urobil maximum a život sa tým nekončí.

POZOR --- VŽDY SA SMEJ S INÝMI, NIKDY NIE NA INÝCH!

Zdroje fotorgrafií: Súkromný archív autorky
Pre © Televíziu Mediálka s láskou napísala Eva Mikulová


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)