30. 4. 2014

Denník Akademického Prešova #1: Pondelok

Mám za sebou strašne dlhý a zaujímavý deň. Vrátim sa však ešte pred jeho začiatok. Umelecký súbor Akademia Ruchu z Poľska sa nám, divadelníkom, venovala celý víkend v rámci worshopov, kde sme sa niečo nové naučili a kvalitne si popreťahovali kosti.

V nedeľu večer v priestore pred Divadlom Jonáša Záborského sa jedno z najdôležitejších alternatívnych divadiel, ktoré vzniklo v roku 1973 vo Varšave predstavilo v monumentálnej mestskej akcií, v ktorej herci vytvorili slová zo žiariacich kociek. Krátke správy odkazujúce na miestny historický kontext boli prezentované už vo Varšave, Poznani či Budapešti. Nápisom CUDZÍ ČI TROJICA poukazovali na jedno z najfrekventovanejších prešovských miest.


Dnes ráno sme sa zišli s členmi študentského divadla PU, aby sme začali trénovať predstavenie, ktoré odohráme vo štvrtok. Režisérom je už dobre známy Peter Gustáv Hrbatý, ktorý mal veru čo robiť, aby nás dal do laty a položil základy hry Podzemie performance. Ale skonsolidovali sme sa, pomaly sa v nej orientujeme a vo štvrtok snáď vyjde všetko ako má.


Medzičasom v univerzitnej knižnici prebiehal seminár s názvom o Nezávislosti nezávislých, na ktorom som tiež nemohla chýbať! Moderátorka Diana Laciaková vyspovedala troch spisovateľov, ktorí tiež odprezentovali svoju tvorbu v podobe krátkych ukážok z ich diel. Elena Hidvéghyová-Yung, ktorá vyštudovala odbor čínsky jazyk prekladateľstvo-tlmočníctvo porozprávala o svojich ďalekých cestách a prečítala niečo z knihy Dážď slivkových kvetov a zbierky básní Prasestre. O zážitky z vojny a život spojený s Waltom Whitmanom sa podelil Juraj Kuniak, držiteľ Ceny Ivana Kraska.


Nakoniec nás všetkých pobavil Milan Richter, ktorý preložil už viac ako 70 kníh a 14 divadelných hier z nemčiny, angličtiny, švédčiny, nórčiny, dánčiny či španielčiny. Fragmetom z hry Kto zabil Marilyn Monroe, v ktorom nás zaviedol priamo do jej spálne zdieľanej s americkým prezidentom, bez servítky, prieťahov či akýchkoľvek zdvorilostí veľmi detailne opísal všetko čo sa tam mohlo odohrať.


Môj večer zavŕšil Hamlet od Lasicu a Satinského, kde sa na malej scéne DAD predstavila Andrea Šafranová a Mário Gaži a po nich nasledoval minikoncert Tomáša Pavliča hrajúceho na drumbľu, ktorý bol finálnou bodkou za divadelne naplneným pondelkom.

Pre © Televíziu Mediálka s láskou napísala Michaela Petrincová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)