16. 12. 2014

Prešovské kaviarne #3: The Only Bar

Kaviareň alebo bar? Čo tak jedno i druhé? Existujú kaviarne s priemernou kávou, existujú aj nekaviarne s kvalitnou kávou. Tretia epizóda seriálu prechádzok (a degustovania) kávových nápojov po Prešove nás zaviedla zatiaľ najďalej od budovy Prešovskej univerzity.


LOKALITA * 6/10

Nico Caffé si nás našlo samo, Dublin sme museli trochu pohľadať, The Only Bar sa pred nami doslova skrýval. Žiaden výrazný pútač, ani žiadne iné navádzacie značky. Dokonca aj po nájdení tej správnej adresy (Jarková 81) párkrát zaváhate, kým nadobudnete odhodlanie stlačiť kľučku s istotu, že ste tam správne. Zvonku nenápadný The Only Bar v neestetickom prostredí bočnej uličky si tieto nedostatky vynahrádza dizajnom vo vnútri, ale o tom trochu neskôr.

Sme dosť ďaleko od univerzitného mraveniska. Pre tých, ktorí sa radi prechádzajú je to zdravá asi pätnásťminútová prechádzka k centru Prešova. Pre tých pohodlnejších je tu možnosť skrátiť si cestu o desať minút autobusom. Umiestnenie, cesta, aj nenápadnosť The Only Baru zabezpečili šesť bodov za lokalitu.


DIZAJN * 9/10

Zvonku síce nenápadný, ale z vnútra ukážkovo estetický. Vchodové dvere sa aj tu stali prechodom do úplne iného sveta. Bravúrne nasvietené časti The Only Baru vykresľujú atmosféru skupinových stolov. Dominantou vstupnej časti sú najmä rustikálne vyzerajúce závesy a prerušovaná tehlová stena naproti barovému pultu. Barová časť pôsobí jednoducho, ale funkčne. Nad pultom sú nízko zavesené lampy v rade za sebou, ktoré prispievajú k dobrému dojmu z nasvietenia.


Zadná časť The Only Baru ukrýva časť pre fajčiarov, ktorá je zariadená vkusným koženým nábytkom. Vďaka tabakovej aróme, koži a väčšieho priestoru, pripomína táto časť tanečný parket. Celkový dojem z dizajnu je dobrý, k stopercentnej dokonalosti chýba azda len krajšie prevedenie nápojového lístka. Vedenie bar neustále zdokonaľuje a vymýšľa atraktívne prvky v dizajne priestoru. Okrem kávových nápisov, či nástrekov na stenách, sa vedenie rozhodlo steny ozvláštniť 3D farebnými šesťuholníkmi rôznych veľkostí, ktoré spoločne vytvárajú efektnú mozaiku.

PERSONÁL * 6/10

Kvalitný personál reprezentuje celý podnik. The Only Bar nie je kaviarňou v jej tradičnej podobe, ale jeden skvelý barista alebo barman by bol prínosom. So začínajúcimi podnikmi je to už raz tak. Majiteľ, manažér, barista i barman je zo začiatku tá istá osoba. The Only Bar nie je výnimkou. Hodnotiť personál by preto bolo nefér. Majiteľ The Only Baru p. Sabol sa zatiaľ stará o chod baru takmer sám. Našim odporúčaním je len to, aby prizval do kolektívu schopných ľudí, ktorí dajú podniku osobitný charakter a štýl. Kto vie, po pár rokoch možno práve z The Only Baru vzíde ďalší vicemajster v miešaní kokteilov.


BAROVÉ MENU * 8/10

Pestrá paleta čajov od Harney & Sons, všetky typy espresso variácií (v správnej terminológií), drinky, ale aj rôznorodosť alkoholických nápojov, za ktoré by sa nemusel hanbiť nejeden špičkový bar. Kvalita kávy je na pomery baru perfektná. Poloautomatický espresso prístroj zvláda prácu dobre a káva je tak chutná. The Only Bar sa vydal strednou cestou a snaží sa pokryť chute širokého publika.


Výberom rumov by mohli konkurovať aj kolegom na druhej strane cesty v Rum & Cigar House. Možno by mohol The Only Bar pritlačiť iba na jednu strunu a stať sa nápojovo monotematickým barom. Ak tu máme rumové podniky, whisky podniky, tak by sa nám zišla aj káva a víno v jednom. Barové menu je nadpriemerné rozmanitosťou, kvalitou i cenou. The Only Bar je špecifickým barom, ktorý je tu pre milovníkov kávy, dobrých alkoholických nápojov alebo kávy aj dobrých alkoholických nápojov naraz.

CELKOVÝ DOJEM * 7/10

Nebyť tej „zákopovej vojny“ so zákazníkmi, boli by sme nadmieru spokojní. The Only Bar si zaslúži pozornosť každého, kto rád vychutnáva v krásnom prostredí. Dizajn a barové menu sú dominantami baru. Nechajme ešte trochu času na dozrievanie aj tomuto podniku a po čase sa (dúfame) vylepšia aj ostatné stránky.


Pre © Televíziu Mediálka s láskou napísal Pavol Kušnír

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)