1. 11. 2014

Lúčnica prvý raz v Bardejove

Umelecký súbor Lúčnica sa vo svojej 65. ročnej histórii po prvýkrát predstavil obecenstvu v perle horného Šariša - meste Bardejov. Reprezentačný program, na ktorého choreografii a réžii sa podieľal zaslúžili umelec prof. Štefan Nosáľ dával tušiť, že zúčastnení v bardejovskej športovej hale Mier uvidia výnimočné predstavenie.


Samotný Reprezentačný program Lúčnice začal vo veľkom štýle, a to doslova. Veď začať umelecké vystúpenie Šarišskou polkou na hornom Šariši, znamenalo vsadiť na istotu a získať si obecenstvo hneď v úvode.


Účinkujúci však z nasadeného tempa ani v ďalšom priebehu nepoľavovali a predvádzali jedinečnú spleť pohybov, farieb a doďaleka žiariacich úsmevov. Mládenci predvádzali ladnú a pritom jemnú silu nôh a rúk za pomoci palíc či štrngotajúcich ostrôh. Na prvý pohľad jemne pôsobiace dievčence vynikli nielen svojou kondíciou a vytrvalosťou, ale celú športovú halu zaliali svojimi nemiznúcimi úsmevmi, napriek značnému tempu a vysokej dychovej frekvencii.

Energická a temperamentná hudba rázovitých oblastí Slovenska stvárnená v tanečných pohyboch a všemožná pestrosť nielen krojov, no predovšetkým dievčenskej krásy je kombinácia, ktorá prostredníctvom scénicky stvárneného folklóru dala nahliadnuť do spôsobu života našich praotcov a mám.


Zároveň pri pohľade na mladé, do farieb i rôznych strihov oblečené dievčence, ale i mládencov som sa opätovne utvrdil v teórii, prečo sa naši dedovia a babky rozhodovali tak skoro pre spoločnú cestu životom. Vtedajšia pestrosť dedinského života bola viac motivujúca ako dnešná, neraz deprimujúca urbanistická šeď. Vystúpenie Lúčnice bolo neraz prerušené potleskom a uznanlivými reakciami, ktoré pokračovali aj po samotnom vystúpení.


Zabezpečiť vystúpenie tak veľkého umeleckého telesa nie je jednoduchou úlohou, no po dlhšom plánovaní sa tento počin Oddeleniu kultúry mesta Bardejov nakoniec podaril. Viac už povie Ing. Martin Choma, PhD., vedúci oddelenia kultúry mestského úradu Bardejov:


Čože by to bolo za Veľkú sestru, ak by v zákulisí nezbadala baliacich sa účinkujúcich a nevyužila to vo váš informačný prospech. Jedného z účinkujúcich si odchytila na exkluzívny rozhovor:


Vystúpenie Lúčnice v Bardejove naplnilo očakávania. Výborne hrajúcim Zlatým husliam (orchester zložený z bývalých muzikantov Lúčnice) sekundovali skvelo pripravení tanečníci, ktorým obecenstvo rado odpustilo menšie nedostatky ako odpadnutú ostrohu či klobúk, ktoré však boli výsledkom zápalu a plného nasadenia.

Viac informácii o umeleckom súbore Lúčnica nájdete na:

http://www.lucnica.sk/

Pre © Televíziu Mediálka s láskou pripravili vyslaní redaktori Ján a Jozef Marčinovci

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)