22. 12. 2014

Hudba tvorená srdcom

Býva dobrým zvykom, že sa v čase adventu konajú rôzne spoločenské akcie navodzujúce atmosféru Vianoc a vianočnú pohodu. Zároveň sú vhodným prostriedkom pripomenutia si, že ide o čas vyhradený pre spomalenie a lepšie uvedomenie si ľudských hodnôt.

Mestská športová hala v Bardejove bola miestom, kde sa tento odkaz snažili zanechať aj jubilujúci členovia kapely Kandráčovcov, ktorí si v pôvodnej zostave pripomínajú 10 rokov od svojho vzniku. Spolu s Kandráčovcami prišli osláviť prvú dekádu aj Bardejovčania a ľudia z bližšieho či vzdialenejšieho okolia. 


Úvodný nástup na pódium v štýle zápasov americkej NHL, resp. NBA nenasvedčoval, že pôjde o pokojné predvianočné trávenie večera, samotný priebeh koncertu sa však niesol v tradicionalistickom folklórnom duchu s pečaťou milovníkov a autorov ľudovej hudby. Miestami ich vystúpenie pripomínalo rockový koncert, no milé slovo a výber piesní udržali atmosféru predvianočného času.
Príjemným prekvapením bolo odovzdávanie už štvrtej platinovej platne, tentokrát za album Dva duby, ktorý nechýba azda v žiadnom hudobnom archíve priaznivca ľudovej hudby. Platinovú platňu  im priamo na pódiu odovzdal energický dirigent Július Solčan, ktorý doprevádzal Kandráčovcov spolu so zborom sv. Cecílie.
(predchádzajúce platinové platne získali za albumy A čija to chyža (2004), Synu muj (2005) a v roku 2007 za album Oj, zabava).


Okrem Kandráčovcov sa na pódiu vystriedalo aj viacero hostí, či presnejšie legiend, ktoré dodnes definujú ľudovú kultúru a folklór nielen na východnom, ale v rámci celého územia Slovenska, ba dalo by sa povedať, že v rámci celého regiónu štátov V4. Mená ako Monika Kandráčová, Anna Poráčová, Veronika Rabadová Šoltýsova, či  Tereza Mandzáková svedčia nielen o mimoriadnom talente a dare, ale aj o folklórnom cite.    


Keď sme už pri tých legendách, čo by sme to boli za médium, ak by sme Vám nepriniesli nejakú tú exkluzívnejšiu informáciu. Veľká sestra vyspovedala legendu slovenského folklóru Moniku Kandráčovú, ktorá čo-to poodhalila z detstva svojho syna Ondreja. Apropo, vedeli by ste si predstaviť Ondreja Kandráča bez huslí sediaceho za klavírom?    


Nemohli sme sa nezastaviť ani pri samotnom lídrovi kapely Ondrejovi Kandráčovi, ktorý je spolu so svojou družinou dôkazom, že nielen on, ale aj členovia jeho formácie vychádzajú z prostredia, ktoré ponúka viac ako vzdelanie. O skutočnosti, že nezabúda na prostredie z ktorého pochádza, svedčia aj jeho slová venované študentskej obci Prešovskej univerzity v Prešove.


Jednou z hosťujúcich speváčok bola aj Tereza Mandzáková, bývala súťažiacia talentovej súťaže Superstar, ktorá okrem iného pozdravila aj Vás, našich divákov.


Galavečer v spoločnosti Kandráčovcov bude určite patriť k tým večerom, ktoré zostávajú v pamäti a s ktorých človek čerpá energiu v tých menej slnečných dňoch svojho života. Uvoľnená atmosféra, široko žiariace úsmevy a pospevujúce obecenstvo boli zárukou spokojnosti návštevníkov. 


Adventný čas je časom prípravy na najkrajšie sviatky v roku, pre ktoré sú príznačné aj koledy či vianočné piesne. Tú najtradičnejšiu, a azda i najkrajšiu, v menšom predstihu ponúkli v závere vystúpenia aj samotní interpreti, čím dali krásnu bodku za jubilejným koncertom a o čosi viac pootvorili dvere blížiacich sa Vianoc.


S láskou pripravili Ján Marčin a Jozef Marčin

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)