26. 10. 2014

Brutálna zostava – brutálne turné

Z brutálnej zostavy nemôže vzniknúť nič iné ako brutálny koncert. Le Payaco a Para sa po ôsmych rokoch vybrali na spoločné turné a nevynechali ani Prešov, za čo som osobne veľmi rád. Toto turné je výnimočné aj vďaka oslave výročia kapiel. Pajáci sa už môžu tešiť z plnoletosti, zatiaľ čo Para, ako starší brat, slávi 19. výročie od založenia.


Celý koncert sa niesol uvoľnenou atmosférou, diváci sa zabávali a tancovali i napriek preplnenému klubu. Pravdu povediac, čakal som viac čerstvo dospelých, keďže tieto kapely rozhýbali najmä túto vekovú kategóriu na festivaloch akými sú Grape či Pohoda. Na Pohode vystupovali s cigánskou kapelou Kokavakere Lavutara a urobili naozaj obrovskú šou.

V tejto kapele hrajú aj známi Sendreiovci, ktorí sú okrem svojho hudobného zoskupenia známi aj z relácie Zámena manželiek, v ktorej sa objavili prvýkrát a neskôr mali dokonca aj svoju vlastnú docu-soup o živote rómskej hudobníckej rodiny.


Para je skúsená kapela, ktorá si vie vybrať svojich hudobných „partnerov“. Spolupracuje a mieša svoj štýl s inými, ba aj s hip hop-om. Nielenže si prizýva AMO, či Moju reč, ale samotný spevák kapely, Lasky, sa púšťa do rapu, napríklad aj v pesničke Brutálna zostava.


Veľakrát už dokázali, že sú zohraná partia a že Lasky je ozajstný líder, obrovský showman a skvelý človek. Dokonca aj po koncerte, keď už bolo na ňom vidieť aj cítiť únavu, sme ho poprosili o spoločnú foto a s úsmevom a rôznymi grimasami nám pózoval.


A aby som neukrátil ani kapelu Le Payaco, tak opomeniem, že ich rockové tóny rozhýbali celý klub. Prvý album skupiny bol nominovaný na Cenu Deža Ursinyho. Medzi najznámejšie hity patria Dobrý večer Priatelia, Osol, Horská chata, Sadni si mi na kolená, či Za lyžicu medu.



Rovnako ako Para vystupovali na Pohode, s čím je spojený aj veľký zlom v pôsobení kapely. Michal Kaščák ich v roku 2011 spojil po päťročnej odluke, kedy sa členovia vydali na svoje vlastné sólové umelecké dráhy.


Kapely svoje októbrové turné zvládajú perfektne, o čom svedčia aj nápisy VYPREDANÉ na dverách klubov.


Bratislavský koncert bol už štyri dni pred vystúpením vypredaný. Poslednýkrát si v rámci turné zahrali včera, 25. októbra v Trenčíne.

Pre © Televíziu Mediálka s láskou napísal Michal Ivan

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)