6. 12. 2013

Júlio a Rómea

Divadlo Cassia v Košiciach hostilo 29. novembra hiphopové tanečné divadlo Júlio a Rómea. Netradičné prevedenie pripravil Laci Strike so svojou Street Dance Academy v spolupráci s baletom SND. Že ide naozaj o zážitok plný špičkovej choreografie, ktorý posúva príbeh lásky a nenávisti k nečakaným pointám, svedčí aj osemkrát vypredané SND.


Piatkový večer, Košice a Divadlo Cassia je plné mladých ľudí, ako keby išlo o výlet na divadelné predstavenie zo strednej školy. Nejde však o nijakú klasickú činohru, ale o Júlia a Romeu – moderné spracovanie večnej lásky od Shakespeara. Kultúrny zážitok pre všetkých, ktorí majú radi tanec, umenie vyjadriť sa bez slov pomocou gest a mimiky a dokážu sa odosobniť od zaužívaných a známych konvencií. Pretože pozmenené nie sú len mená hlavných protagonistov, ale aj dej, ktorý je obohatený o iné postavy a zvraty.


Scenára a réžie sa ujala Soňa Ferancová, o choreografiou sa postaral Laci Strike, ktorý sám stvárňuje hlavnú mužskú postavu. Petra Almášiová ako jediná žena v zostave si zatancovala hlavnú hrdinku. Zvyšok tanečného tímu je taktiež veľmi zaujímavý, pretože sú v ňom špičkoví slovenskí hiphopoví a breakdance tanečníci plus majster sveta v stepe a slovenský kráľ beatboxu. Preto si nájde každý divák v tomto predstavení niečo svoje, keďže účinkujúci prekračujú svoj osobný štýl a prepájajú do svojich tancov aj baletné, scénické, bojové prvky a step. Partia účinkujúca v tanečnom divadle vznikla práve vďaka tomuto predstaveniu s provokatívnym názvom Strike Force 1.


Pre tých konzervatívnejších a striktne dodržiavajúcich krásy klasickej literatúry nebude veľmi pozitívne pozmenenie ľúbostnej tragédie na tragikomédiu, doplnenú o ďalšieho ctiteľa Romey a mnohých isto udiví tanečné stvárnenie znásilnenia. To, že je toto tanečné divadlo nekonvenčné, potvrdzuje aj netradičný, ale výborne premyslený výber skladieb, ako napríklad Johny Cash- Hurt, alebo Depeche Mode- Little 15. Veľmi originálny a chytľavý príhovor k divákom narapoval Supa a je ďalším plusom tejto hry. Mladí umelci nezabudli ani na svoje žánrové charakteristiky a preto sa môžete tešiť aj na kvalitný beatbox a ukážky breakdancu. Ja sama by som vydržala sledovať ďalej a ďalej toto vystúpenie, ktoré trvá približne 1 hodinu a 10 minút.



Pre tých, ktorých zaujíma moderný tanec, novodobé stvárňovanie klasiky a majú chuť na takéto kultúrne vyžitie, je šancou ďalšie vystúpenie v Košiciach 17. decembra, lístky a potrebné info nájdete na stránke Ticketportalu.



Malá motivácia pre ženské publikum – ak už pre nič iné, tak pre viac ako jedno dokonalé polonahé mužské telo, napínajúce sa svaly a zadoček sa naozaj oplatí ísť :-)

Pre © Televíziu Mediálka pripravila Edita Hilgartová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)