27. 12. 2013

Papyllon: Nie sme už tou kapelou, ktorou sme boli

Keď som ich počul pred dvoma rokmi prvýkrát, vôbec ma nepresvedčili. Po hodine zvláštneho zvuku, a niečoho, čo som považoval za priveľmi inú a nevyzretú hudbu, som bol rád, že som konečne opustil klub. Toto leto som ich však videl a počul na Poke festivale. To, akou zmenou prešli, ma prekvapilo. Vynikajúci zvuk, plná basa a bicie korenené príjemným spevom. Energiou ktorou hrali dostali do varu všetkých prítomných. Keď si dnes pustím klip Waves, uvedomím si, akou cestou za dva roky prešli. O novom klipe, hudbe mesta, ale aj plánoch do budúcnosti som sa porozprával s Rišom a Bohušom, gitarou a hlasom kapely Papyllon.

Ste spokojní s tým, ako bol prijatý klip?
Bohuš: Dá sa povedať, že sa naňho čakalo dosť dlho. Z pocitov asi najviac vyhráva prekvapenie. Určite sme také reakcie a sledovanosť nečakali.
Rišo: Snažili sme sa ho aj trošku spropagovať. Využili sme sociálne siete. Všimli sme si, že si to ľudia posielajú aj medzi sebou, a to je super pocit. Sme s klipom spokojní, a sme radi, že má nejakú úroveň.



Od vydania EP už ubehol nejaký čas. Prečo vyšiel klip až tak neskoro?
Rišo: Chceli sme aby to bolo fakt kvalitné. Mali sme ľudí, ktorí by boli ochotní spraviť klip, ale asi sme čakali na toho správneho. Potom prišiel Jaris, a bolo rozhodnuté.
Bohuš: Myslím si, že sme to aj trochu dobabrali. Pesnička je už rok stará. Mohli sme to dať aj skôr, trochu ma to mrzí. Na druhej strane sme sa teraz konečne viac prezentovali, počuli a videli nás aj ľudia, ktorí nás inak vôbec nepoznali.

Môžeme v dohľadnom čase očakávať ďalší klip?
Rišo: To treba tak dosť opatrne, s tým konkrétnym časom, lebo vždy sa niečo natiahne. Snáď niekedy začiatkom roka. Určite to nechceme zbytočne predlžovať.

Čo nové piesne, možno nejaké spolupráce?
Jednohlasne: Tak vokály Celeste Buckingham to určite, Daru do refrénu :-)
Rišo: Pracujeme na mnohých nových veciach. To EPčko, čo sme vydali je už neaktuálne, ale to je vlastne dobre, lebo to znamená posun.
Bohuš: Tri štvrtiny vecí z neho už nehráme. Je ich tam asi tri a pol :-) Fakt sme trošku zaspali, ale teraz to pomaly príde. Vtedy sme ešte nevedeli, ako posúvať novinky ľudom, a ako prekvapiť. Tiež sme sa na mnoho vecí vykašľali skôr než boli hotové.

Ako vyzerá váš playlist na koncertoch?
Bohuš: Hráme asi 10 pesničiek, tak, aby sa vždy obmieňali. Také, čo sú dobré, vďačné a veríme im. Keď neveríš ty sám pesničke, potom to ľudia cítia. Ak niečo nemám rád, a spievam vec iba tak, aby bola, tak ma to fakt nebaví. Znechucuje ma to.
Rišo: Sme radi že je tam ten vývoj. Nehráme všetky pesničky. Samozrejme, niekedy máme aj problém, ak máme hrať viac ako hodinu. Aj keď máme materiál, nechceme to už hrať. Chceme ísť dopredu a nehrať ľuďom večne tie isté pesničky.

Nedávno ste boli zahrať na Dunaji pre Hudbu mesta. Ako sa vám páčila taká spolupráca?
Bohuš: Pôvodne sme mali hrať v Košiciach ale nevydalo, tak sme hrali prvého novembra v Bratislave. Aj keď sme nepálili s rodičmi sviečky, tak to stálo za to :-) Za projektom stoja fajn ľudia a bola to pre nás určite dobrá skúsenosť.

Pieseň Harmful som pred tým ešte nepočul, chceli ste ju vlastne takouto formou predstaviť?
Bohuš: Áno, je to jedna z tých novších vecí. Chceli sme najprv hrať staršiu vec, ale potom sme si to rozmysleli.
Rišo: Chceli sme zahrať vec ktorou žijeme, a tak, aby sme ju precítili. Sú kapely ktoré hrajú veci zo 69. roku doteraz, a to ich nemôže baviť. Ale je pravda, že my sa ešte potrebujeme vyhrať.

Čo vás rozlišuje od kapiel, ktoré hrajú podobný štýl, ako vy?
Bohuš: Asi ešte nie sme takí slávni :-)
Rišo: Nie sme ten typ kapely, ktorý kopíruje stále jeden štýl. Aj keď počúvame všetci podobnú hudbu, nikdy sme si nepovedali, a teraz aby to znelo ako toto, alebo toto. Je to fúzia nápadov štyroch ľudí, z ktorých je každý originálny niečím iným. U nás to nikdy nerobí jeden človek. Napríklad aj Lukáš (bubeník) dotvoril posledné pesničky, keď nám už došli nápady.


Aký je rozdiel medzi terajším Papyllonom a Papyllonom pred dvoma rokmi?
Jednohlasne: Tak Lukáš pribral a Kubo má krátke vlasy :-)
Bohuš: Asi sme trochu vyrástli. Stále nás brali tak, že Papyllon, to je taká stredoškolská sranda. Ale tak to asi aj bolo. Veď ja som mal pred dvoma rokmi koľko? Dvanásť? :-) Všetko je teraz iné, od zvuku až po koncerty.
Rišo: V podstate dva roky sú dosť málo, ale pre nás je to obrovský krok vpred. Teraz máme totálne iné vystúpenia, iný playlist a iné aranžmá.

Aké sú vaše plány na leto, môžeme vás očakávať na nejakých festivaloch?
Rišo: Nebudeme veľmi hrať. Dohodli sme sa, že si na leto dáme prestávku. Každý z nás má nejaké osobné veci, ktoré chce stihnúť. Ako kapela nebudeme pokope. V lete! Ale pred tým budeme, aj potom budeme.

Takže keby vám zatelefonoval Mišo Kaščák, že nazdar chlapci, máte koncert na bažant stejdži na Pohode, tak by ste nešli?
Rišo: Skôr nie. Asi by nás to len trápilo, keby prišli nejaké dobré ponuky. Ale všetko je tak, ako má byť.

Vaše piesne majú výhradne anglické texty. Uvažovali ste niekedy nad slovenčinou?
Rišo: To je zaujímavé, že keď sme začínali, tak nás ani nenapadlo spievať po slovensky. Všetci máme radi anglickú a vôbec zahraničnú hudbu. Pochopiteľne sme ňou inšpirovaní.
Bohuš: Viac ľudí sa nás pýtalo, že prečo nedáme aj nejakú slovenskú pieseň. Teoreticky by sa to dalo striedať, ale podľa mňa je to taká schizofrénia. Keď sa nevieš rozhodnúť, čo vlastne chceš. Angličtina je vďačná a dá sa v nej pekne frázovať.

Všimol som si, že v Prešove nemáte problém naplniť klub. Aké je to, keď máte sólo koncert v inom meste?
Bohuš: Tak. Buď sú tam ľudia, alebo len upratovačka s rečami typu: ,,Nó chlapci, ale končime už!“ :-) Určite ich je menej ako v Prešove. Hrali sme už aj koncerty pre naozaj málo ľudí.

Nie je to potom taká depka?
Rišo: Práveže je to super, lebo keď príde na koncert viac ľudí, tak si to vieme naozaj vážiť a odovzdať im maximum. Na poslednom koncerte sme mali naozaj málo ľudí, ale fakt sme si to užili. Bohuš spieval Radiohead a tak :-) Taká verejná skúška. Aspoň sme si potom zahrali šípky. :-)

Pre © Televíziu Mediálka pripravil Matej Kráľ

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)