14. 11. 2013

Svetlo Slovenom

Študenti Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) v spolupráci s gréckokatolíckym pastoračným centrom pripravili pri príležitosti roku svätých Cyrila a Metoda muzikál o živote a poslaní solúnskych bratov.

Veľká scéna prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča sa v priebehu 90-tich minút stala zrkadlom počiatku našich dejín. Realistický pohľad na zrod našej kultúry a národa ponúkla asi 40 členná skupina mladých ľudí prevažne z gréckokatolíckeho mládežníckeho pastoračného centra v Prešove.  



O originálne a pútavé spracovanie sa postaral tandem študentiek Gréckokatolíckej teologickej fakulty v podaní Bc. Márie Zorvanovej a Mgr. Jany Demčákovej. Hovorené slovo, hrané scény, hudba a tanec – to sú elementy, na ktorých je vkusne a realisticky vykreslený dejinný vývoj na území Veľkej Moravy. Samotný scenár by bol iba kusom papiera nebyť hlavných predstaviteľov Jozefa Petriska a Mgr. Martina Tkáča. Študent a doktorand GTF sa svojich rolí zhostili so všetkou vážnosťou a zodpovednosťou. Interpretácia v ich hereckom podaní dodala celému predstaveniu neopakovateľný charakter a špecifickú atmosféru, ktorú obecenstvo priebežne oceňovalo mohutným potleskom.



Samotné predstavenie sa pripravovalo takmer šesť mesiacov a neuskutočnilo by sa nebyť podpory od samotného vedenia GTF, ktoré sa hrdo hlási nielen k samotnému dielu, ale i študentom, ktorých podľa slov dekana budú hodnotiť nie iba v študijnom rozmere, ale v celom rozmere študenta ako takého.



Televízia Mediálka, vám, našim čitateľom a divákom, čoby v exkluzívnom rozhovore, ponúka ako jedno z mála médií rozhovor s hlavnými protagonistami muzikálu, ktorých sa príprava dotkla najviac.



Muzikál bude mať ešte dve reprízy a to 17. a 24. novembra o 15.00 a 18.00. Či pribudnú aj ďalšie je nateraz otázne, dopyt po lístkoch ale napovedá, že záujem o muzikál je.

Pre © Televíziu Mediálka pripravili: Alžbeta Vargová & Jozef Marčin & Vlado Palša

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)