25. 9. 2013

Pochod za život

Konferencia biskupov Slovenska minulú nedeľu zorganizovala prvý národný pochod za život. Do Košíc prišlo akciu podporiť približne 80-tisíc ľudí, okrem Slovákov aj zahraniční návštevníci. Davy v uliciach mesta boli neklamným znakom, že Slovákom nie je ľahostajný ľudský život, ani tradičná rodina.

V reportáži Andrey Čajovej uvidíte okrem zaujímavých postrehov účastníkov košického Pochodu za život i vyjadrenie Mons. Bernarda Bobera k plánovanému Prideu Dúhové Košice.


Cieľom Pochodu za život bolo spísanie manifestu, ktorý má apelovať na čelných predstaviteľov štátu, aby bol ľudský život (od počatia až po prirodzenú smrť) chránený zákonnými normami, tiež podpora a ochrana tradičnej rodiny (matka, otec, deti).

Počas celého víkendu v meste prebiehalo viacero sprievodných akcií, ktoré mali upozorniť na možné dôsledky nemorálneho a neetického správania človeka v spoločnosti.

Podľa slov koordinátora Pochodu za život, otca Dušana Škurlu, bola cieľom zmena postoja spoločnosti k ľudskému životu: „Nerobíme pochody pre pochody, ale pochody pre zmenu.“


V nasledujúcom videu si pozrite atmosféru košického Pochodu za život zachytenú našou kamerou.


Aj Michal Onderko, študent 3. ročníka GTF na UNIPO sa zúčastnil Pochodu za život: „V práci som si musel nadrobiť, aby som sa vôbec stihol dostať do Košíc. Dovtedy som na žiadnom inom pochode nebol, a preto ma dosť potešilo, keď som tam stretol kamošov až z Oravy. Trochu ma prekvapil postoj niektorých Košičanov, ktorí sa na nás prizerali z okien, namiesto toho, aby vyšli do ulíc spolu s nami.“

Michal Onderko s kamarátkami
V nasledujúcom videu si môžete pozrieť ďalšie reakcie účastníkov pochodu.


Košice si stihnú ledva vydýchnuť, pretože túto sobotu 28. septembra sa v uliciach bude konať Pride Dúhové Košice, kde svoj postoj k životu budú obhajovať ľudia z LGBT komunity. Čo si o dúhových pochodoch myslia účastníci Pochodu za život? Aj túto otázku sme položili kaplánovi z Námestova, organizátorovi pochodu otcovi Dušanovi Škurlovi a výtvarníkovi Václavovi Lamrovi.


S pochodmi v Košiciach nekončíme! Už túto sobotu naša kamera a mikrofón zachytia atmosféru Prideu Dúhové Košice.

Pre Televíziu Mediálka vyrobili: Andrea Čajová, Jozef Marčin, Vlado Palša

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)