25. 4. 2015

Škandinávske dobrodružstvo za 8 dní

Asi každého študenta by potešilo, keby si na chvíľu mohol oddýchnuť od školy a urobiť si aspoň týždňové prázdniny aj počas semestra. S kamarátkou sme sa v marci rozhodli, že vycestujeme mimo Slovenska. Našou destináciou sa stala severná Európa. Ako by sme zimy nemali dosť doma, vybrali sme sa do chladnej Škandinávie.


Našim hlavným cieľom bola predovšetkým dánska metropola – Kodaň. Ako pravé cestovateľky, ktoré rady objavujú nové krajiny a pamiatky, sme sa nevedeli dočkať príchodu. Cesta autobusom nám trvala 24 hodín. Prvý deň v Kodani sme videli akurát tak hlavnú stanicu a kúsok prírody cestou vlakom. Unavené po dlhej ceste sme na izbe hneď zaspali, aby sme načerpali sily do nového dňa.


Plné optimizmu a očakávaní sme si spísali zoznam pamiatok a miest, kde sme sa chceli ísť pozrieť. Keďže náš zoznam bol dlhý a čas rýchlo plynul, nestihli sme ísť všade tam, kde to bolo naplánované. No navštívili sme tie pamiatky, ktoré boli na zozname ako prvé.


Keď sa povie Kodaň, asi si každý hneď ako prvé predstaví ulicu plnú farebných domčekov vedľa seba, či sochu Malej morskej víly. Práve tieto dve veci sme videli v meste aj my ako prvé. Rušná prístavná ulica Nyhavn v centre Kodane, to sú práve spomínané domčeky. Prechádzkou po pobreží ďalej od ulice Nyhavn sme sa dostali k soche obletovanej turistami každý deň. Okolo Malej morskej víly boli skupinky ľudí, ktorí sa tam, tak isto ako my, chceli odfotiť. Osobne som si myslela, že socha bude väčšia, no nebola som z toho sklamaná. Prečo by som aj mala byť, keď rozprávka o tejto víle patrí medzi moje najobľúbenejšie?




Keď už hovorím o rozprávkach, v Kodani sa nachádza múzeum dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. Nádherné rozprávkové prostredie, kde sa dali vypočuť aj úryvky jeho najznámejších rozprávok, ako sú napríklad Cisárove nové šaty, Palculienka, Dievčatko so zápalkami, Cínový vojačik, či už spomínaná Malá morská víla. Každý z týchto príbehov tam mal svoje zastúpenie v podobe 3D postavičiek, na ktoré boli použité rôzne efekty. Niektoré postavy sa otáčali, iné boli zase vysvietené. S kamarátkou sme sa zhodli, že to bolo najkrajšie múzeum, v akom sme kedy boli. A to nie len kvôli tomu, že obe študujeme jazyky a literatúru.


S literatúrou je spojená aj ďalšia pamiatka, ktorú sme navštívili. A to zámok Kronborg v Helsingore. Známy tiež ako Elsinore z drámy Hamlet od renesančného spisovateľa Shakespeara. Zámok je zapísaný aj v pamiatkach UNESCO. V Hillerode sme sa boli pozrieť na ďalší dánsky zámok, sídlo niekdajšieho kráľa Christiana IV. Dnes sa na zámku nachádza múzeum národnej histórie dokumentované rôznymi obrazmi či predmetmi. V čase našej prehliadky sme mali možnosť vo Veľkej sále vidieť šaty dánskej kráľovnej, od jej detstva po súčasnosť, keďže tento rok oslavuje svoje výročie. Okolo obidvoch zámkov sa nachádza voda a záhrady. Škoda, že sme tam boli práve v zime, pretože nám bol odobratý zážitok letnej kráľovskej záhrady a osvieženia pri vode.


Okrem historických pamiatok sme navštívili aj atrakcie týkajúce sa prírodných vied. Napríklad TychoBrahe Planetárium, kde premietajú nočnú oblohu v 3D, čo bol pre mňa neskutočný zážitok. Aby to nevyzeralo tak, že sme boli stále dnu, jeden deň sme strávili aj v ZOO. Tá bola rozdelená na dve časti, no nachádzali sa tam zvieratá takmer z celého sveta, niet divu, že nám to tam trvalo takmer 4 hodiny. V obrovskom akváriu DenBlaPlanet sme videli ryby rôznych druhov, plávajúce aj nad nami. Áno, boli tam aj Nemo a Dory zo známej Disney rozprávky. Ak už spomínam Disney, v Kodani sa nachádza obchod s Disney predmetmi, plyšákmi, postavičkami či dokonca aj šatami pre najmenšie dievčatká, ktoré by sa rady stali princeznami.



Medzi obľúbené atrakcie patrí aj CanalTour, kde nasadnete na loďku a plavíte sa po Kodani. Odtiaľ sme videli rôzne pamiatky či štvrte veľkomesta.


Okrem Dánska sme navštívili aj dve ďalšie krajiny patriace do Škandinávie, a to Nórsko a Švédsko. Do nórskeho Osla sme cestovali loďou 17 hodín tam a 17 hodín späť. Aby sme sa tam nenudili na palube sa nachádzali reštaurácie, bary, zatancovali sme si aj na diskotéke, kde hrala živá hudba, pre najmenších tam bol zriadený detský kútik, dospelí si zase mohli čas krátiť v kasíne, alebo v Bubblezone bazéne, či saune.


Cesta nebola vôbec jednoduchá, hlavne, keď boli silné vlny. Morská choroba sa na mne prejavila dostatočne, keď ma sama čašníčka posielala po tabletku dole na recepciu. Našťastie to zabralo a zvyšok cesty som pokojne prespala. Na Oslo sme mali asi 6-7 hodín, takže to bola rýchla poznávačka. Videli sme Kráľovský palác, Parlament, Národné divadlo a prešli sa po hlavnej ulici KarlJohans gate. Boli sme sa pozrieť aj na skokanské mostíky, kde sa v roku 1952 konali Olympijské hry. Dnes sa tam nachádza lyžiarske stredisko. Fanúšikovia zimných športov si tu prídu na svoje. Suveníry na pamiatku sme nemohli vynechať, a akurát už bola loď pripravená na odchod. 




Vo Švédsku sme navštívili mesto Malmö, ktoré je od Kodane vzdialené vlakom len okolo 40 minút a je spojené známym Öresundským mostom. Patrí medzi najväčšie mosty na svete a je najdlhším mostom v Európe, ktorý spája dva štáty. V Malme sa nachádza druhý najväčší mrakodrap v Európe. TurningTorso patrí k najvyšším budovám v Škandinávii, a keď sa na ňu pozeráte, vyzerá ako by bola točená. Malmö je tiež prístavné mesto, preto sme si išli oddýchnuť k moru a posedieť si na pobrežie. Podobne ako v Osle, aj tu sme strávili iba pár hodín a potom sa vrátili späť do Kodane.




Náš pobyt trval osem dní. Za ten čas sme navštívili tri európske krajiny. Výlet sa určite vydaril, všetky štáty, hoci sú si istým spôsobom podobné, majú niečo do seba. Porovnávať sa to so Slovenskom nedá, hlavne nie ich spôsob života a ceny. Chvíľu nám trvalo zvyknúť si na to, aby nás nezrazil bicykel. Keďže väčšina ľudí využíva práve tento spôsob dopravy, cyklistov je tam veľa a majú aj vyhradený vlastný priestor na chodníku, poprípade ceste.


Keď sme sa vrátili naspäť na Slovensko a porovnali cenu kávy v automate, nedalo sa nám nad tým pousmiať. Kým tu sa dá taká káva kúpiť za pár centov, na trajekte do Kodane to boli rovné 4 eurá. Ďalej ceny už radšej nebudem porovnávať. Týmto som vás nechcela odradiť, samozrejme, že ak máte radi cestovanie, spoznávanie nových krajín, kultúr a ľudí, urobte si výlet aj do severnej Európy. Ak by som mala možnosť opäť tam ísť, určite by som to využila.


Pre © Telvíziu Mediálka s láskou napísala Kristína Ficeriová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)