2. 3. 2016

Nech je právo povinnosťou

5. marec sa už nenávratne blíži a s týmto dátumom sa rok 2016 na Slovenku spája aj s parlamentnými voľbami. Televízia, noviny a rádiá sú preplnené rôznymi kampaňami (či lepšie povedané kauzami) našich ctených politikov. Ak niekto povie, že on či ona také veci nesleduje a nijako to na neho nevplýva, je na omyle. Ak sa presúvate do práce alebo školy mestskou hromadnou dopravou alebo pešo, tak aj presne Vás to ovplyvňuje. Z vlastného pozorovania viem povedať, že každý piaty billboard sa netýka predvolebnej kampane alebo, ak to chcete inak, na 4 z 5 billboardov sa na vás usmieva nejaký človek v nádeji, že práve on/ona je tu pre Vás, je schopný/á zmeniť doterajšie fungovanie v krajine atď.  Hovorí sa tomu podvedomé vnímanie.

Osobne nechápem, keď pri rozhovore s mojimi rovesníkmi započujem vetu: „Ja voliť nepôjdem, nie je koho“. Nechápem, nerozumiem, čudujem sa, dvíha sa mi tlak, ožíva moja žila na čele a zväčšujú sa mi nozdry. Dvadsaťtri politických strán, a nie je koho voliť? Hovorím tomu výhovorky. Máme možnosť ísť niečo zmeniť, no my ju aj tak často nevyužívame, lebo si povieme, že môj hlas nič nezmení. No ak si toto povie pol milióna mladých ľudí vo veku od 18-29 rokov, tak bodaj by sa nič nezmenilo. Dlhé roky sme si vybrať nemohli, dokonca dodnes v niektorých krajinách ľudia toto privilégium nemajú a tí, ktorí ho majú ho jednoducho odignorujú. Potom sa však nemôžeme čudovať a najmä sťažovať na tých, ktorí sú vo vedení štátu. 

Ak sa opýtate staršej generácie na otázku, či pôjdu voliť poväčšine odpovedia áno, pretože to pokladajú za svoju jedinú občiansku povinnosť. Nanešťastie podľa platného práva nemáme povinnosť, ale „iba“ právo, ktoré je každom jednom oprávnenom občanovi-voličovi, či toto privilégium využije alebo nie. Pokladám za istú formu hanobenia snáh našich predkov, ktorí vynaložili úsilie, aby sa raz ľudia vedeli podieľať na správe verejných vecí aspoň formou voľby jedincov či skupín, ktoré ich majú zastupovať. Spomeňme si na tie časy, keď sme nemali toto právo a na tie krajiny, v ktorých ľudia dodnes nemôžu voliť a pokladajme naše právo za povinnosť.



Zdroje:
http://census2011.statistics.sk/tabulky.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)