Stránky

30. 3. 2015

Zaujímavosti Šarišskej galérie v Prešove

Rozhodli sme sa preskúmať zákutia Šarišskej galérie v Prešove, ktorá patrí k najstarším regionálnym galériám na Slovensku, konkrétne, ako poznamenal kurátor výstavy Jozef Ridilla, je treťou najstaršou krajskou galériou na Slovensku.

Veľká výstavná sieň na poschodí privíta všetkých milovníkov sakrálneho umenia 15. – 19. storočia svojou stálou expozíciou neskorogotických drevorezieb z dielne Majstra Pavla z Levoče. Sú prezentované ako diela špičkových kvalít, niektoré z nich boli prezentované aj na zahraničných výstavách.


Samotné rozmiestnenie objektov je podľa nás priemerné a väčšina je málo chránená voči vonkajšiemu poškodeniu (aj keď sú návštevníci vopred upozornení na to, aby sa žiadnych diel nedotýkali). Naopak, oceňujeme bohaté informácie na štítkoch pri niektorých objektoch.

Na prvú priečku návštevnosti by sme mohli postaviť domácich a hneď na to zahraničných turistov, napríklad Američanov, Španielov, Mexičanov a Britov. Mladšie ročníky galériu navštevujú v menšej miere. „Umenie je predsa len o niečo náročnejšie na vnímanie,“ vysvetľuje Jozef Ridilla. Počet návštevníkov tiež súvisí so šikovnosťou samotných (žijúcich) autorov, ktorí nesú na svojich pleciach určitý podiel reklamy.

Galéria si podľa nás vyžaduje zmeny, ktoré by expozície mohli urobiť omnoho atraktívnejšími a zaujímavejšími, čomu snáď pomôže prisľúbený grant na rekonštrukciu. Ten by mal Šarišskú galériu v Prešove vyniesť na najvyšší európsky štandard do roku 2018.

V galérii sa stretneme okrem východoslovenskej tvorby aj s českou grafikou a americkou plastikou. Vedenie galérie dbá nie na kvantitu, ale kvalitu. Pýtali sme sa na možnosti výstav pre umelcov a neumelcov. Dozvedeli sme sa, že sa stalo v minulosti niekoľko prešľapov a väčšinou sa už kladie dôraz na kvalitných a školených umelcov, čo však neznamená, že by naozaj kvalitného „neumelca“ odmietli.


Potešila nás iniciatíva jedného z pracovníkov galérie, vďaka ktorému sa sprístupnila ďalšia miestnosť v podzemí, ktoré často vyvolávajú intenzívnejší zážitok. Sú v podstate aj veľmi obľúbené umelcami moderného umenia a to práve preto, lebo to nie je nič klasické. Ako spomínal Jozef Ridilla, už Picasso vystavoval v rámci kláštorov: išlo o pokus vtesnať moderné umenie do starých priestorov, čím vznikol kontrast, ktorý môžeme dosahovať aj dnes.


Galéria je otvorená každý deň od 9:00 – 17:00, okrem sobôt a pondelkov. V nedeľu až od 13:00. Ceny lístkov sa pohybujú v rozmedzí 0,50 € až 1,50 €.

© Pre Televíziu Mediálka s láskou napísala Veronika Červenková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)